Linkat, una distribució educativa

El Departament d’Ensenyament de la Generalitat està enllestint Linkat, una nova distribució GNU/Linux en català de caire educatiu. De moment es pot descarregar la versió beta 3 (a http://linkat.xtec.cat/portal/) i està previst que la versió definitiva surti aquest mes. El propòsit és introduir-la progressivament en els centres educatius públics; ja s’ha estat provant en un conjunt de centres pilot, que es preveu ampliar el curs vinent. La nova distribució conviurà amb Windows.

La Linkat es basa en una distribució SUSE i presenta diferents modalitats (Live CD, servidor, client…). Dels seus punt positius se’n destaca la capacitat d’actualització automàtica en línia (amb OpenCarpet). Tractant-se d’una distribució de caràcter educatiu, inclou, com és d’esperar, una gran quantitat d’aplicacions educatives relacionades amb diferents àrees d’aprenentatge (matemàtiques, física i química, astronomia, música, dibuix). Compta també, naturalment, amb el programari bàsic més usual (OpenOffice, Gimp, Thunderbird, Firefox) i es té l’opció de triar entre GNOME i KDE com a escriptori, si bé està més orientada al primer.

Alguns aspectes de la distribució ja es veuen millorables. Per començar, durant la instal·lació es demana que s’acceptin una sèrie de llicències; efectivament, hi ha una barreja de programari lliure i no lliure (Java, Flash, Acrobar Reader, Real Player). I la veritat és que no hi la possibilitat d’acceptar llicències GPL o similars i rebutjar les altres, perquè llavors no s’instal·la res. No és per tant una distribució gens purista, tot i que s’ha de dir que aquesta barreja també es dóna en altres distribucions similars. El problema potser és que no s’hauria de afirmar que ho és (“completament lliure”, diuen a http://linkat.xtec.net/portal/content/view/12/34/). Tampoc no es pot considerar una distribució molt actual; les versions dels escriptoris, per exemple, ja són una mica antigues.

Autor: puigpe

This entry was posted in Educació. Bookmark the permalink.

Leave a Reply