Weblogs: Un fenòmen creixent a Internet (Liferea)

Ja fa un temps que s’han posat de moda arreu del món els anomenats weblogs, pàgines personals, o traduït literalment diari web. Tambè s’anomenen bitàcores. Bueno, m’agradaria parlar d’aquest fenòmen creixent a Internet i concretament parlaré d’una utilitat que crec que és molt útil: la subscripció a un weblog:

– La sindicació: La sindicació és el procés per el qual un usuari es pot “subscriure” a les actualitzacions d’un weblog. Això consisteix en la lectura per mètodes online o offline d’un arxiu especial, un arxiu RSS (anomenat feed).

– RSS: RSS és una derivació d’XML, un sistema de presentació de dades per a les planes web d’Internet. Mitjançant aquests tipus d’arxiu, tambè anoments “RSS feeds”, s’han pogut desenvolupar programes que poden llegir aquests arxius, i dur a terme una presentació de cada una de les noticies que s’han anat introduïnt a un weblog. Els propis weblogs, són els encarregats de dur a terme aquesta actualització. Així doncs, només cal indicar la URI de l’arxiu feed al sistema lector de feeds i llestos, ya podrem llegir les noves noticies. Hi han diverses maneres, tal com he comentat abans, de dur a terme aquesta lectura:

– Mètodes Online: Un bon exemple d’un servei online és la plana web www.bloglines.com. Aquesta plana ens ofereix un servei per poder llegir de forma actualitzada un weblog concret o diferents (només cal indicar l’arxiu feed).

– Mètodes Offline: Aquests són dels que volia parlar. És software el qual a través de l’enllaç URI a l’arxiu feed del weblog corresponent, podem llegir les noves notícies publicades al weblog i sense caler de consultar la plana web. Trobo que són d’una gran utilitat, donat que ens estalviem el recordar la URL del weblog que volem consultar, i quan tenim molts weblogs als que estem habituats a consultar encara molt millor, tan sols cal fer click sobre el botò “update” i ens ho actualitzarà tot.

* Una bona finalitat a aquestes subscripcions, és la dels diaris digitals (El Mundo, El Pais, La Vanguardia,…), els quals tambè ofereixen enllaços feeds (per cert, difícils de trobar) i d’aquesta manera podem disposar de totes les notícies diaries socials al nostre ordenador. Tot seguit us indico els arxius feeds d’uns quants diaris:
–El País: abraldes.net/feeds/elpais.xml
–El Mundo: abraldes.net/feeds/elmundo.xml
–La Vanguardia: www.lavanguardia.es/rss/index.rss
–BBC World News: news.bbc.co.uk/rss/newsonline_world_edition/front_page/rss091.xml
Altres:
–Barrapunto: backends.barrapunto.com/barrapunto.rss
–Google Blog: www.google.com/googleblog/atom.xml

* Hi han diferents programes implementats, els quals poden ésser instal·lats al nostre ordenador: Liferea (C-gtk),SnowNews(consola-ncurses),straw (Python-GNOME),Syndicator (Perl-GTK), RSSOwl(Java). Jo personalment, estic utilitzant Liferea. Actualment es troba en desenvolupament, però és molt intuitiu i fàcil d’utilitzar. Per cert, heu d’anar a Preferences, sel·leccionar “usr browse command” i introduïr-hi “[mozilla|firefox|…] %s”, per a que us obri els links que es troben dintre els articles (ScreenShots Liferea).

-Trobo que tot aquest món dels weblogs és interesant, donat que es pot publicar quantitat d’informació i ésser llegida a l’instant. Ara estic a punt de donar d’alta la meva plana web que tambè hi posaré un weblog personal i el donaré d’alta al Planet GPLTarragona.

-Em deixo coses per comentar, com ara els tipus de sindicació (XML,RSS1.0,RSS2.0,ATOM,RDF,…), comunitats de weblogs (Planet-GPLTarragona,…), …. Espero que no se us hagi fet pesat,xD.
Autor: jeusdi

This entry was posted in Internet. Bookmark the permalink.

Leave a Reply