Fent una mica més bonica la consola amb Bootsplash

Nem a explicar una xorradeta!

Jo vaig estar fent servir SuSE 8.0 durant uns mesos, fins que em vaig passar a Debian, ara farà un any. La primera cosa que vaig trobar a faltar de la SuSE quan vaig començar a fer servir la Debian va ser… la imatge del framebuffer cada vegada que encenia l’ordinador i l’apagava! És una cosa que vaig pensar que havia perdut fins que vaig veure aquesta pàgina (als forums de gentoo), on explicava bastant be com sortirse’n.

Expliquem com es fa per tenir la imatge que vulguis al teu framebuffer!

Be, és bastant senzill… es baixen dues coses:

I les posem a /usr/src. Ara descomprimim el pegat i desde /usr/src/linux fem:

# patch -p1 <../nomdelpegat i ens pegateja les fonts del kernel!

Si tot ha anat be podem fer un make menuconfig. Assegureu-vos que teniu activat el següent:

Block Devices -> RAM disk support

Block Devices -> Loopback device support

Block Devices -> Initial RAM disk (initrd) support

Console Drivers -> Video mode selection support

Console Drives -> Frame-buffer support -> Support for frame buffer devices

Console Drives -> Frame-buffer support -> VESA VGA graphics console

Console Drives -> Frame-buffer support -> Use splash screen instead of boot logo

A recompilar el kernel 😉

Ara li toca a les utilitats per configurar la imatge. Hem de fer un “make splash” dintre del directori de les utilitats i copiem a /usr/local/bin el binari que ens genera (splash).

Ja casi estem! Aneu aqui i us baixeu el tema que volgueu… El descomprimiu i el poseu a la carpeta /etc/bootsplash/themes/nomdeltema.

I ara feu:

# splash -s -u 0 /etc/bootsplash/themes/nomdeltema/config/bootsplash-1024×768.cfg (si teniu la consola en 1024, clar! Si la teniu en alguna altra resolució, mireu si hi ha l’arxiu de la resolució, i sino, doncs suposo que n’haureu d’agafar un com a referència i modificarlo… 🙂

Apreteu Ctrl+Alt+F1 i… voila! Teniu la consola una mica més bonica 🙂

Be, lo que volem és que el tema aquest estigui ja desde que arranquem la màquina, aixi que haurem de transferir la imatge a un initrd… es fa aixi:

# splash -s -f /etc/bootsplash/themes/nomdeltema/config/bootsplash-1024×768.cfg >> /boot/initrd.nomdeltema

Ara heu de configurar el lilo o el grub perque facin servir l’initrd i ja ta 🙂

Per configurar les consoles 2, 3, … només heu de crear un script d’arranc que us executi la primera comanda de les dues, canviant el 0 per el numero de consola. Podeu tenir tants temes com volgueu, un tema per consola.

Que vagi be!
Autor: mengor

This entry was posted in Linux. Bookmark the permalink.

16 Responses to Fent una mica més bonica la consola amb Bootsplash

  1. jBilbo says:

    Després d’estar mitja hora mirant perquè no sortia la imatge, m’he adonat que es perque esta allotjada fora gplurv… interessant :). Sembla que no es poden linkar imatges que estiguin fora de gplurv 😕 Recordo que jo vaig linkar una imatge d’spiderman que tinc com a avatar al forum de gentoo… i sí anava. Potser només permet linkar imatges de fora de servidor als comentaris… estic una mica perdut i es tard 🙂

    Ah, surten més petites les lletres del començament perque estan dintre una taula.

    ACTUALITZACIÓ [27-11-03//10:48]:
    He tret la taula (que ja em feia mal a la vista, no ho he pogut resistir :P, tenia la lletra cambiada). També he posat la imatge més avall, sota el topic, que abans “xocaven” xD.
    Espero que els canvis siguin del gust de l’autor, sinó que avisi i es torna a posar 🙂

  2. sergi says:

    En primer lloc, juraría haver llegit a alguna banda que el bootsplash aquest només rutllava a x86, encara que ara mateix no he sigut capaç de trobar-ne cap indicació a la plana del bootsplash. Potser ja ho han arreglat des de l’últim cop que ho vaig intentar fer.

    Ara la pregunta: jo coneixía la faceta aquesta de l’arranc gràfic del bootsplash, però l’screenshot aquest que has possat és com si li possés un marc molt bonic a la terminal “per se”. Estic mig dormit? És veritat? Perque l’arranc gràfic passa, però això m’agradaría molt. Es guapo de collons…

    bow before me, for I’m root
    si el programari lliure no és la resposta, la pregunta és errònia

  3. proclamo says:

    Yo ando metido por el foro de esmaya. Por ser un portal dedicado al 3D, se han de linkar muchas imágenes.

    Resulta que hay servidores de estos gratuítos que no permiten realizar hotlinking ( o algo así se llama ) . O sea, que no es culpa del servidor de gplurv sino de aquellos donde se alojan las páginas o las imágenes. Algunas veces, en lugar de la imagen aparece un cartelito de propaganda del servidor.

    Aqui podréis encontrer una lista de servidores webs gratuítos (o la mayoría lo son).

  4. mengor says:

    No és un marc, és simplement una imatge, tota sencera (de 1024×768 o la resolució de la teva consola), i tu, amb el fitxer de configuració, li dones les coordenades des d’on vols que comencin les lletres fins on vols que acabin. Aixi pots fer virgueries! També configures els colors de les lletres i altres coses 🙂

    I lo del i386… al google he buscat bootsplash ppc i ha trobat paquets… segur que es pot! 😉


    Edgar Salgado (aka/alias mengor)
    GnuPG: 1EFA19EE : pgp.escomposlinux.org

  5. sergi says:

    moltes gràcies per l’enllaç a google, quan torni a veure el google l’hi preguntarè. I aprofitant que passarà per aquí a indexar aquest missatge, un missatge subliminal per a la gent de MENTA: que collons esteu fent? perquè desprès de 4 messos funcionant bé tornem a fer l’imbècil? ahir una caiguda de 1/2 hora, i ara entro a totes bandes d’una forma més o menys ràpida excepte a algunes que ja no hi puc entrar ni a òsties…porto 20 minuts intentant entrar a google, per exemple. Maleída prepotència de les companyies d’accès a internet.


    bow before me, for I’m root
    si el programari lliure no és la resposta, la pregunta és errònia

  6. sergi says:

    moltes gràcies per l’enllaç a google, quan torni a veure el google l’hi preguntarè, que ara per culpa de Menta no hi puc accedir a google (expedient X)


    bow before me, for I’m root
    si el programari lliure no és la resposta, la pregunta és errònia

  7. jBilbo says:

    No lo sabía, muchas gracias por la aclaración.

    A ver si ponemos un servicio para subir imagenes/archivos para este tipo de cosas en gplurv y no depender de servidores gratuitos de estos (lo pongo en el TODO xD)

  8. mengor says:

    Mm, yo tampoco lo sabía! Pero no es el caso del mio (miarroba)… Alguna vez he linkado imágenes que he puesto en mi página y ha funcionado! A no ser que hayan cambiado… 🙁

    También puede ser cosa del Drupal, no?


    Edgar Salgado (aka/alias mengor)
    GnuPG: 1EFA19EE : pgp.escomposlinux.org

  9. jBilbo says:

    También puede ser cosa del Drupal, no?

    Si, puede… 😕

  10. proclamo says:

    Hay servidores de estos gratuítos que sólo te dejan linkar las imágenes que tengas en tus propias páginas web, pero no alojar imágenes y linkarlas directamente. O sea, si tienes las imágenes dentro de una página web sí, al contrario no.

    En cuanto a alojar imágenes, digo yo que será según el espacio que tengamos ¿no?. Porque cuando esto tenga un tráfico similar a Bulma (esperemos que así sea) podría haber toneladas de gigas en imágenes…

    Lo del google no sé si es por culpa de google o es de estos de auna, porqe mi conexión adsl de retevisión hay días que me falla ( y demasiadas veces sólo con google y otras pocas más), sobretodo desde que empezó esta racha de tormentas.

  11. jBilbo says:

    En cuanto a alojar imágenes, digo yo que será según el espacio que tengamos ¿no?. Porque cuando esto tenga un tráfico similar a Bulma (esperemos que así sea) podría haber toneladas de gigas en imágenes…

    No creo que tantas, se puede utilizar un par de imágenes por artículo como mucho (en los que hagan falta imágenes), pero nada más.

    Lo del google no sé si es por culpa de google o es de estos de auna, porqe mi conexión adsl de retevisión hay días que me falla ( y demasiadas veces sólo con google y otras pocas más), sobretodo desde que empezó esta racha de tormentas.

    A mi a veces me pasa con barrapunto… este ya.com también hace de las suyas de vez en cuando… (yo 56kb, no adsl…).

  12. proclamo says:

    Tengo una amiga que usa menta y también ha notado que desde aquella tormenta tan bestia, internet le funciona peor…

    Menos mal, creí que volvía a tener esos ataques de neurosis…

  13. simmaniac says:

    ¿Debo creer que soy el único al que le suena horriblemente MAL el término “pegat” para el “parche” castellano, o su equivalente inglés “patch”? ¿No hay en catalan otra palabra que sea más adecuada? (parx?, parxe? XD)

  14. jBilbo says:

    También he visto que lo llamaban “pedaç” 🙂

  15. mengor says:

    Jeje no se, a mi me hace gracia la palabreja! Por eso la pongo xD


    Edgar Salgado (aka/alias mengor)
    GnuPG: 1EFA19EE : pgp.escomposlinux.org

Leave a Reply